Gids naar een duurzaam woningportfolio

Wat is het ei van Columbus in de Energietransitie?

Scherm­afbeelding 2023-11-02 om 14.30.35

Elke dag lijken er wel nieuwe oplossingen bedacht te worden voor de Energietransitie. Wat is het ei van Columbus in die Energietransitie? Over een tijd zullen we het weten. Om er achter te komen is het nodig om verschillende oplossingen uit te proberen. Tiwos is in dit kader aangesloten bij de Warmtewissel. Daarnaast doet Tiwos ook nog ervaringen op met Heatleap. Heatleap heeft een aantal technieken gecombineerd om voor renovatiewoningen klimaatneutraal te verwarmen. Een elektrische infrarood CV ketel, een doorstromer, een warmteopslag, die je makkelijk weg kan werken, een zonneboiler, een monitoringssysteem en zonnepanelen.

Nieuwe technieken zijn vaak veelbelovend, en moeten dat in de praktijk bewijzen. Huurders mogen natuurlijk niet de dupe worden van veelbelovende en in de praktijk niet helemaal functionerende technieken. Dus garandeert Tiwos “niet meer dan anders” qua energieverbruik. Dus als de huurder een woning had gehad met een HR-ketel, dan was de energierekening gelijk of hoger. Om Tiwos en de huurders hierin inzicht te geven heeft EANTE een energierapportage gemaakt, waarbij de data vanuit monitoring en de jaarnota’s van energie worden gecombineerd.

Uit de analyse komen ook verbetervoorstellen van de toegepaste installaties. Daarnaast geeft het ook inzicht hoe de volgende stap door Heatleap gezet kan worden. Inmiddels worden voor deze woningen de “Heatleap 2.0” geïnstalleerd